FAQ

Kan alla träna Shorinji kempo?
Ja, tjej, kille gammal eller ung alla kan träna Shorinjikempo.

Finns det speciella tider för nybörjare?
I Shorinjikempo tränar både nya och gamla medlemmar på samma träningspass. Vi börjar träningen med grundformer, som vi alla tränar. Efter det tränar vi tillsammans nya och gamla medlemmar, där de mer erfarna hjälper de nya. Efter ett tag delar vi upp oss i grupper under träningen och alla nya tränar tillsammans och övar på de saker som man lärt sig av de som tränat längre.

Vad ska man träna i?
Shorinjikempo tränas i en vit dräkt (dogi) med färgade bälten och Shorinjikempo-märken på bröst och ärm. När man är ny så går det bra att träna i gymnastikbyxor och en T-shirt tills man önskar köpa en dräkt. Vi tränar alltid barfota och utan klockor, ringar och halsband.

Vad särskiljer Shorinjikempo från andra kampkonster?
Shorinjikempo har tre huvudsakliga målsättningar självförsvar, mental utveckling och förbättrad fysisk hälsa. Detta innebär att vi inte enbart fokuserar på sparring och tekniker, varje träningspass innehåller en kort meditation. Dessutom innehåller alla graderingar ett skriftliga prov. Trots detta är sparring och teknikträning i självförsvar vår basträning.

Hur ser en vanlig träning ut?
Vi tränar i två timmar. Vi börjar med en kort meditation (chinkon-gyo). Efter detta följer uppvärmning (taiso) med vanliga gymnastikövningar och stretching. Sedan påbörjas grundträning (kihon). Vi tränar då slag, sparkar, blockeringar, förflyttningar och rullningar. Efter grundträningen följer teknikträning (gijutsu). Vi tränar då förutbestämda mönster där en attackerar och den andra försvarar, detta kan vara med hårda tekniker (goho) slag och sparkar eller med mjuka tekniker (juho) med losstagningar, nedbrytningar och kast. Vi tränar även fri kamp eller sparring (unyoho), detta kan ske på en mängd olika sätt allt från långsamt utan kontakt till full fart med huvudskydd och tandskydd. Vi avslutar träningen oftast med styrketräning.Träningen kan även innehålla ackupressurmassage (seiho). Teoretiska föreläsningar (howa). Eller träning i vår tävlingsform (embu) där man två och två framställer ett eget program under 1,5-2 minuter och bedöms av fem domare.

Hur snabbt kan man gradera?
Då man börjar träna Shorinjikempo har man vitt bälte. Efter en termin om man deltagit på de flesta träningarna kan man gradera sin första grad som är grönt bälte. Mellan varje grad krävs att viss tid förflutit och att ett visst antal träningstillfällen registrerats.. Svart bälte kan man nå efter ca 4-5 års träning.

Grader delas in i, Kyu- och Dan-grader. Kyu-grader börjar med en hög siffra och går till 1, sedan följer Dan-grader från 1 och uppåt. Inom Shorinji Kempo är den högsta Dan-graden 9:e Dan.

 • Minarai nybörjare, vitt bälte
 • Rokkyu 6 kyu, grönt bälte
 • Gokkyu 5 kyu, grönt bälte
 • Yonkyu 4 kyu, grönt bälte
 • Sankyu 3 kyu, brunt bälte
 • Nikyu 2 kyu, brunt bälte
 • Ikkyu 1 kyu, brunt bälte
 • Shodan 1 dan, svart bälte
 • Nidan 2 dan, svart bälte
 • Sandan 3 dan, svart bälte
 • Yondan 4 dan, svart bälte